Se tingene i et annet lys ? fra forskjellige lamper

Lamper. Vi har lamper rundt oss overalt, i alle mulige varianter og formål. Vi har lamper i våre private hjem, de henger i butikker, på kontorer og hoteller, de lyser opp busser, biler, fly og gater? Lamper er i dag en så stor selvfølge for oss her i den vestlige verden at vi for det meste av tiden ikke en gang legger merke til de. Vi tenker ikke over hvorfor de er plassert hvor de er eller hva slags funksjon de faktisk har nettopp på det stedet. De fleste lamper er allikevel omhyggelig plassert på spesifikke steder basert på en mer eller indre gjennomtenkt plan om hva slags funksjon de skal ha.

Et av mest fascinerende aspektene ved forskjellige lamper er temperaturen på lyset de sender ut. Forskjellige grader av varme, farge og styrke gir vidt forskjellige effekter og bare det å skifte fra lamper med hvitt lys til lamper med en varmere temperatur vil forandre omgivelsene. Vi sier jo at man skal prøve ?å se tingene i et annet lys? og nettopp dette er faktisk et veldig godt tips når det kommer til innredning, valg og plassering av lamper. Bare prøv å skifte ut lyspærene i lampene i et rom og opplev forskjellen. Hvis du synes det er vanskelig å se forskjellen, hjelper det å ta et bilde av rommet ? først opplyst med en type lamper og så med en annen ? og deretter sammenligne bildene.

Et annet godt tips er å øve seg på å være oppmerksom på bruken av lamper når man er ute og går i butikker, overnatter på et hotell eller reiser med fly. Jeg oppdaget for eksempel en morsom detalj siste gang jeg var ute og reiste: flyet som jeg reiste med var dekorert innvendig med fargene blå og hvit. I taket, som i alle andre fly, var det rekker med små lamper for å lyse opp flyet. Det fascinerende var lyset fra dissene lampene, fordi lyset var varmt. Effekten av det, var at den hvite innredningen fikk et gulaktig skjær og dermed så flyet faktisk gammelt ut.

Vi har naturlig nok våre egne referanser og assosiasjoner til farger og lys, som til alt annet. En gulaktig hvitfarge blir, i hvert fall for meg, ofte forbundet med gamle ting som for eksempel et gardin eller kjøkkenvegg som har gulnet etter årevis i sollyset fra vinduet. Dette var nok ikke en del av planen til designeren da vedkommende designet flyets innredning, men så var det kanskje heller meningen at lyset skulle gi en annen effekt. Kanskje var planen at varme lamper skulle gi et lunt og avslappende lys for trøtte reisende. Og det er også resultatet; varme lamper gir et behagelig lys og er ofte med på å skape et positivt inntrykk av opplevelsen man hadde i rommet. Problemet er bare at det var kombinert med hvitt og dermed fikk et litt annet utfall enn forventet. Selv ville jeg valgt lamper med hvitt lys i et fly for å understreke inntrykket av at man befinner seg i et fremkomstmiddel som er flunkende nytt, velfungerende og plettfritt.

Alt ettersom hva det er man ønsker seg ? hvilken effekt lyset skal ha og hva man vil fremheve med det ? er man altså nødt til å overveie forskjellen mellom ulike lamper. Igjen, hvis du for eksempel skal innrede en butikk, lys opp det du vil selge med forskjellige lamper og ta bilder for å se forskjellen. Dette trikset kan overføres til hva som helst, det gjelder bare om å være bevisst på hva man vil fokusere på, hvilken effekt man ønsker seg og deretter analysere virkningen av forskjellige lamper og lys i rommet.

Trikset kan også brukes i våre private hjem. Du har helt sikkert en idé om hvilken stemning du ønsker deg i de forskjellige rommene alt ettersom hvilken funksjon de har, og av dermed kan man ta lamper til hjelp her også. Det er for eksempel forskjell på hvilke aktiviteter som utføres i en stue versus på et kjøkken, hvilke tidspunkter på dagen de forskjellige rommene brukes mest og hvilket humør og stemning man dermed ønsker å fremheve. Alt dette kan, på samme måte som i et fly eller i en butikk, konstrueres ved hjelp av lamper.

Lamper er fascinerende og utrolig hjelpsomme redskaper i hverdagen vår. For å få det meste ut av de, trenger vi bare å være litt mer oppmerksom på hvordan de brukes rundt oss. Det er mange som vet alt om hvordan lamper kan brukes på best mulig måte, så for deg og meg er det bare å se oss rundt, studere effektene og lære det vi kan. Ta en tur på butikken, hold øynene åpne og analyser hvordan lamper brukes til å fremheve produkter, ta triksene med deg hjem design dine egne rom med lamper og lys i varme og kjølige nyanser.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits