Planlegning av belysning til kjøkken

Belysning til kjøkken er så mye mer enn bare praktisk belysning. Kjøkkenet er også et rom det skal være koselig å være, der hele familien vil møtes.

 

Belysning er en viktig del av interiøret vårt, selv om det kanskje ikke er det man tanker aller mest på når man hører ordet «interiør». Av husets mange rom er det kanskje de mest avslappende, hyggelige rommene der man tenker på belysning som en del av interiøret, men kanskje ikke like mye når det kommer til belysning til gangen, belysning til badet eller belysning til kjøkken. Alle disse typene belysning er nemlig først og fremst praktisk belysning, altså belysning som i første omgang skal være funksjonell, praktisk, og ikke minst løse en gitt oppgave, mens hyggeligere belysning kommer mer over der hvor man tenker over design som en del av valget. Belysning til kjøkken er likevel en viktig del av interiøret, akkurat som i alle de andre praktiske rommene i huset.

 

I disse praktiske rommene i hjemmet er nemlig belysningen virkelig en del av selve interiøret. Man kan finne belysning til kjøkken som er innebygget i selve strukturen av designet, og som hele tiden spiller opp til et perfekt samspill mellom belysningen og designet. Belysning til kjøkken er dermed ikke bare praktisk på den måten at den skal kunne oppfylle den ønskede funksjonen, fordi belysning til kjøkken nemlig også kan planlegges og bygges direkte inn i selve designet. På denne måten blir belysning til kjøkken en del av selve interiøret, og ikke bare noe som er tilfeldig lagt til etterpå, som for eksempel gjennom at man har kjøpt en taklampe.

Belysning til kjøkken kan med stor fordel planlegges og tilrettelegges på denne måten, nettopp fordi man i kjøkkenet har en veldig spesifikt praktisk behov for bestemte typer for belysning, og dermed blir belysning til kjøkken noe som ikke har plass til å være like vilkårlig som i de mer avslappede, hyggelige rommene i huset. Belysning til kjøkken har en viktig rolle i kjøkkenets funksjonalitet. Dette er ikke bare på grunn av det grunnleggende behovet for belysning, fordi belysning til kjøkken nemlig skal oppfylle noen helt bestemt praktiske krav, og det derfor ikke bare er snakk om belysning på et generelt plan, men om belysning på et helt spesifikt behovs plan, der man er nødt til å tenke belysning til kjøkken mye lengre enn det man for eksempel behøver å gjøre hvis vil velge belysning til stua si.

 

Belysning til kjøkken skal være funksjonelt, og passe til de helt unike behovene som befinner seg i hver enkelt persons kjøkken. Det er ikke en fasit løsning på hvordan man skal gjøre det, det eneste som er viktig å understreke er at det er viktig å planlegge god belysning til kjøkken inn i planlegningen av kjøkkenet i seg selv. Det er ofte for sent hvis man ikke har tenkt ut en god strategi for belysning før man gikk i gang med å for eksempel pusse opp kjøkkenet sitt. Og det er jo litt dumt når man i utgangspunktet har en så rik mulighet for å gjøre både kjøkken og belysning til kjøkken så individuell og personlig tilpasset som man faktisk har, særlig i disse dagene, og dagens samfunn, der muligheten føles uendelige.

Med alt pratet om alle de praktiske behovene for belysning til kjøkken, hva man er nødt til å tenke over, og hvordan man best mulig bruker det naturlige lyset, er det selvfølgelig ikke dermed sagt at det er kjedelig og sterilt. På dagens marked finnes det et enormt stort utvalg av ulike modeller innenfor belysning til kjøkken, med rik mulighet for å være både personlig, kreativ og original. Det er vel i grunnen bare du selv som setter grensene for hvor det skal ende, og det å inndra sin egen personlige vri når det kommer til belysning til kjøkken er fullstendig mulig. Man tenker kanskje at belysning til kjøkken er litt mer kjedelig, og kanskje mindre kreativ, enn belysning til hjemmets andre rom, men sånn behøver det absolutt ikke å være. belysning til kjøkken er nemlig mange ting, og dreier seg ikke utelukkende om praktisk belysning.

 

Hvis man er så heldig at man har et spisebord eller lignede mulighet for et hyggelig kjøkken hjørne  blir dette selvfølgelig enda mer tydelig, og krever plutselig mindre forklaring. For selv om kjøkkenet er en veldig praktisk rom, der man skal kunne utføre helt bestemt aktiviteter, som det er helt spesifikke krav til når det kommer til både funksjonalitet og ikke minst sikkerhet, så er belysning til kjøkken altså noe mer. Det er også hyggelig, stemningsfull belysning. Kjøkkenet er, eller burde hvertfall, være et rom der man samles, et rom der man har lyst til å være, et rom der man forhåpentligvis gjør andre ting enn å bare tilberede maten og gjøre oppvasken. For mange er kjøkkenet et rom der man samles, et rom der hele familien har tid sammen, og dette skal selvfølgelig kunne gjøres ekstra hyggelig, sånn at kjøkkenet blir et foretrukket, og ikke minst deilig og hyggelig sted å være for både store og små.

Belysning til kjøkken skal altså også kunne leve opp til alle disse andre, mye mindre praktiske tingene, nemlig det som understreker samhørighet og hygge i familien, det som gjør rommet mer innbydende og hyggelig å være. Belysningens betydning blir ofte undervurdert, selv om det for tiden holder på å skje en virkelig fin endring på nettopp dette området. Belysning er nemlig ikke bare lys, det påvirker oss og hjernene våre, på måter som vi ikke helt er klar over, og det er derfor viktig å tenke igjennom hvilken belysning man vil ha, og at det er en type belysning som fremmer trivsel. Det å ha dimmer kan for eksempel være et veldig verdifullt verktøy, i alle mulige forskjellige rom, fordi det tillater en mye større variasjon i belysningen, som igjen får lov til å understreke og fremme ulike stemninger, alt ettersom hvilken tid på døgnet det er, og hvilke behov man har. Dette endrer seg hele tiden, og derfor er det en virkelig god idé å legge til rette for nettopp dette. Belysning er ikke bare praktisk, den er også stemningsgivende

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits